Pinot Blanc

Pinot Blanc

© Ankawü / Wikipedia

Geschiedenis van Pinot Blanc

Pinot Blanc vindt zijn oorsprong in Bourgondië. Dit lid van de familie van de noiriens lijkt een mutatie te zijn van Pinot Gris, die op zijn beurt een mutatie is van pinot noir. We spreken van mutaties door verkleuring van de ascendent. Dit fenomeen is niet uniek: de familie van de Grenache heeft hetzelfde meegemaakt.

Alhoewel Pinot Blanc nog steeds toegelaten is in Bourgondië, hij is daar bijna uitgestorven, ten voordele van Chardonnay en Aligoté.

Pinot Blanc heeft een nieuwe stek gevonden in de Elzas. We vinden hem daar terug onder zijn officiële naam, maar ook onder de naam Klevner. Hier moet ik even een haakje openen want 4 verschillende druiven mogen de herkomstbenaming Alsace Klevner dragen: Pinot Blanc, Pinot Auxerrois, Pinot Gris en pinot noir die als witte wijn wordt gevinifieerd. Ik sluit hier het haakje.

Van verschoppeling in Bourgogne, is Pinot Blanc uitgegroeid tot de belangrijkste van de Elzas. Ondertussen vertegenwoordigt Pinot Blanc 20% - 3000 hectaren - van het totale areaal.

In Frankrijk vinden we buiten de Elzas nog een honderdtal hectaren Pinot Blanc in Champagne en dan voornamelijk in de Aube.

Nadat Pinot Blanc in de Elzas zijn stek heeft gevonden, heeft hij de Rijn overgestoken om in Duitsland en in Oostenrijk te worden verwelkomd. Onder de naam Weißburgunder, heeft hij eerst zijn plaats opgeëist in Pfalz en in Baden. Verrukt door het bekomen resultaat hebben de Duitse en Oostenrijkse wijnmakers niet lang gewacht om de aanplanting uit te breiden. We vinden de druif nu ook in Rheinhessen (Duitsland) en in Wagram, Weinviertel en Neusiedlersee (Oostenrijk).

Pinot Blanc heeft ook de Alpen overgestoken en gedijt bijzonder goed in Italië waar hij voornamelijk als extra druivensoort wordt geassembleerd in de Trentino, de Alto Adige, de Veneto en in Friuli. Let wel op! Pinot Bianco mag dan wel als toegevoegde druif dienen in assemblages, daarom is hij niet onbelangrijk, integendeel. Ondertussen telt het totale areaal in Italië 6000 hectaren, wat bijna evenveel is als op de som van de Franse en de Duitse wijngaard.

Hoe herken je pinot blanc?

  • De volwassen bladeren zijn donkergroen. Ze kunnen heel zijn of vertonen 3 tot zelfs 5 lobben;

  • De trossen zijn klein tot middelgroot. De bessen zijn klein, sferisch tot licht eivormig. De schil is eerder dik en heeft een lichtgroene tot gele kleur;

De plant produceert constant een mooie hoeveelheid trossen en is goed aangepast aan de meer Noordelijke, frisse klimaten.

Hoe proeft pinot blanc?

De wijnen vertonen een heldere kleur. Het parfum is niet heel intens en is eerder floraal en neigt naar het wit fruit en citrusvruchten. De wijn vertoont een lichte, tedere structuur en wordt ondersteund door frisse en knapperige zuren. Een tip: Pinot Blanc past wonderwel met gerechten waarin ei een prominente rol speelt!

Wijnen met pinot blanc