Saint-Joseph

160 domeinen produceren 49781 hectoliter wijn op een oppervlakte van 1231 hectare. Het gemiddeld rendement is er 40 hl/ha. De streek geniet van een gematigd continentaal tot meridionaal klimaat.

De wijngaard van Saint-Joseph bevindt zich op rechteroever van de Rhône ter hoogte van de 45ste breedtegraad. De wijngaard bestaat al sinds de oudheid. Toen al werd er geplant volgens de terrasbouw op de steile heuvelruggen. Zowel de Grieken als de Romeinen waren verleid door de omgeving.

Vooraleer de Jezuïten in de 17de eeuw de definitieve naam Saint-Joseph gaf aan de streek, was ze gekend onder “Vin de Mauves”, naar het gelijknamige dorp. Victor Hugo schreef over deze wijn in “Les Misérables”: “Mijn broer liet hem de wijn van Mauves drinken. Zelf drinkt hij er niet van, hij is te duur voor hem”. Overigens ontleent de appelatie zijn definitieve naam aan een wijngaard dat gelegen is tussen Tournon en Mauves.

Begin 20ste eeuw verenigen de wijnboeren zich in een syndicaat ter verdediging van de appellatie Saint-Joseph die in juni 1956 wordt bevestigd. Op dat moment maken 6 gemeenten deel van de AOC die 90 hectaren groot is. In 1994 wordt de appelatie uitgebreid tot 26 gemeenten voor een totale oppervlakte van 1231 hectaren. De wijngaard verbindt Condrieu en Côte-Rotie met Saint-Pernay en Cornas.

De streek is bekend om haar rode wijnen op basis van Syrah. De wijnen zijn krachtig en elegant en geven de typische kruidige en peperachtige aroma’s van de Syrah. De ondertoon is eerder mineraal. 10% van de wijnbouw wordt opgeëist voor witte wijnen op basis van Roussanne en Marsanne. Viognier is ook toegelaten.

160 wijnbouwers zijn actief in de streek.