Chablis

Chablis

253 domeinen produceren 310000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 5450 hectare. Het gemiddeld rendement is er 55 hl/ha. De streek geniet van een klimaat.

Het verhaal van Chablis begint 150 miljoen jaar geleden. Allereerst is Chablis een onvergelijkbare terroir gemaakt van kalk. Die kalk is de neerslag van sedimenten uit het kimmeridge-tijdperk, een geologisch tijdperk uit het jura. Tussen de grijze mergel vinden we fossielen van Exogyra Virgula, een kleine oester in de vorm van een komma.

Deze arme bodem is rijk aan mineralen en geeft die typische karakteristieken van vuursteen die je hier meer vindt dan elders in Bourgondië

DE LENTEVORST

Chablis grenst aan de Champagne in het Noorden en bevindt zich op dezelfde breedtegraad als de Loirevallei. Het is de meest noordelijk gelegen wijngaard van Bourgondië. Het klimaat is semi-continentaal: lange, harde winters alterneren met warme zomers.

De wijngaard is vaak ten prooi aan lentevorst. De wijnmaker moet heel alert zijn want op het moment dat de planten uit hun winterslaap komen zijn ze heel gevoelig voor negatieve temperaturen. 

Meer dan waar ook worden hier verschillende technieken gebruikt om de vorst het hoofd te bieden. Sinds 1959 worden vuurkachels gebruikt die de wijngaard opwarmen en waarvan de rook de stralingswarmte van de bodem tegenhouden. 

Naast de vuurkachels worden de wijngaarden ook besproeid met water. De knoppen en planten worden, zoals in een iglo, beschermd door een ijscocon.

DROGE WITTE WIJN

De wijnen uit Chablis zijn allen droog en wit. Ze worden enkel gemaakt op basis van Chardonnay. Deze all-round druif vertaalt perfect de bodem: iode en florale toetsen maar ook citrusvruchten en wit fruit. De hoeveelheid kalk wordt vertaald in een rijkere wijn (minder kalk) of een strakke wijn (meer kalk).

EEN VEELHEID AAN TERROIRS

De diversiteit aan wijnen in Chablis vinden we terug dankzij de veelheid aan klimaten en terroirs.

Die terroirs worden verzameld in 4 appellantes: Petit Chablis, Chablis Villages, Chablis Premier Cru et Chablis Grand Cru.

Chablis Grand Cru vinden we terug net voorbij het riviertje Serein wanneer we Chablis achter ons laten. Met namen als "Les Clos", "Grenouilles", "Les Preuses", ... omvat deze heuvelrug de 7 klimaten van de Grand Cru. Als je deze imposante heuvel beklomt, dan krijg je een prachtig beeld van het dal waarin Chablis genesteld is.

Aangrenzend aan de Grand Cru, vinden we 3 Premiers Crus waarvan Montée de Tonnerre wellicht de meeste troeven heeft. Buiten die 3 terroirs, vinden we alle Premier Crus ten Zuiden van Chablis, die netjes opgesteld staan op heuvelruggen die Zuidoostelijk gericht zijn.

"les vins personnalisés" is de specialist van de invoer en de verdeling van wijnen van familiale domeinen. Al wie verliefd is op druif en bodem komt hier tot zijn trekken.
Algemene voorwaarden Privacy Wijn kopen E: admin (at) levipe.be
T: +32 473 98 05 96