Roussanne

GESCHIEDENIS

Roussanne is een oud druivenras uit de familie van de Sérines. Eerst was er Vitis Allobrogica, een proto-mondeuse. Die is geëvolueerd naar de Mondeuse-druif. Opeenvolgende kruisingen, onder andere met de Dureza heeft ons de druivenrassen van de Sérines geleverd: Syrah, Mondeuse, Marsanne en uiteraard ook Roussanne.

Roussanne is een oud druivenras en toch wordt die maar heel beperkt geproduceerd. Zelfs de Noordelijke Rhône, zijn geboortestreek, wordt minder dan 1000 hectaren aan de druif geweid. Buiten die streek vinden we die rond Châteauneuf-du-Pape, een beetje in de Languedoc en wat in de Savoie. Wereldwijd wordt er niet meer dan 2000 hectaren geproduceerd. Buiten Frankrijk vinden we Roussanne in Italië en heel beperkt in Californië (200 hectaren).

De naam ontleedt de druif aan haar uitzicht: wanneer ze rijp is hebben de bessen een rosse kleur.

FYSIONOMIE

– de uiteinden van de jonge twijgen van roussanne zijn bedekt met een dik laagje platliggende haartjes.
– de oudere twijgen hebben groene internodiën.
– volwassen bladeren hebben vijf of zeven lobben en een petiolaire sinus die licht open is of licht overlappende lobben heeft. De laterale sinussen zijn diep ingesneden. De tanden van de lobben zijn kort in vergelijking met hun breedte aan de basis en er is geen anthocyane pigmentatie aanwezig op de nerven. Het blad is lichtjes omgekruld aan de rand en de onderkant heeft een heel dun tot dun laagje platliggende en rechtopstaande haartjes.
– de trossen van roussanne zijn klein tot middelmatig groot en de bessen zijn rond en klein.

Roussanne is een delicate druif die moeilijk tot rijping wordt gebracht. Ze lijdt onder de wind en is gevoelig voor meeldauw, mijt en thrips.

La roussanne est un cépage délicat, difficile à amener à maturité. Elle souffre du vent et est susceptible au mildiou, les acariens et les tripsen.

DEGUSTATIE

Goudkleurig, intens, alcohol, meidoorn, honing, abrikoos. Kruidenthee en peer. Menthol indien de zuren op niveau zijn.