Grenache Blanc

GESCHIEDENIS

Grenache Blanc is een mutatie van de Grenache Noir. Zoals voor zijn voorvader, is zijn oorsprong catalaans, in de provincies van Barcelona en Tarragona. Dit druivenras heeft zijn weg naar Frankrijk gevonden onder de invloed van de veroveringen van de hertogen van Aragon. Eerst in de pleinen van de Roussillon, nadien richting Provence en de Côtes du Rhône. Daar is hij één van de belangrijkste druivenrassen geworden voor de productie van witte wijn. Dit druivenras is bijzonder goed aangepast aan de winderige omstandigheden van de streek en weerstaat bijzonder goed aan Mistral en Tramontane.

De totale productie bedraagt wereldwijd niet meer dan 18000 hectaren, waarvan het overgrote merendeel in Frankrijk (8400 hectaren) en in Spanje worden verbouwd (7500 hectaren). Naast die twee landen vind je dit druivenras in Sardinië, Kroatië, Griekenland, Zuid-Afrika en in de Verenigde Staten.

De druif is moeilijk hanteerbaar. Afhankelijk van de regio produceert die 20 (Roussillon) tot 100 (pleinen van de Languedoc) hectoliter per hectare. De wijn produceert nogal gemakkelijk wat alcohol waardoor die een ideale kandidaat is voor de productie van natuurlijk zoete wijnen. Een slechte beheersing van Grenache Blanc leidt vaak tot zwaardere wijnen. Wegens de snelle oxidatie van de wijnen, wordt die vaak geassembleerd met andere druiven. Vaak zijn dat Bourboulenc, Vermentino en Roussanne.

FYSIONOMIE

– de jonge bladeren zijn felgroen
– de jonge twijgen geel zijn van kleur, hebben groene internodiën en de uiteinden ervan vertonen een dun laagje platliggende haren
– de bloemknoppen van zijn volledig groen
– de volwassen bladeren zijn getand met rechtlijnige zijden, met een blad dat heel glad is en grillig van vorm
– de trossen van grenache blanc zijn groot met middelgrote bessen. De rijpe druiven hebben een geelgroene kleur.

SLEUTELWOORDEN BIJ DE DEGUSTATIE

Groen fruit (granny smith, peer, groene mango, zeste van limoen), witte perzik, citroen. Florale toetsen van kamperfoelie. Zoethout en anijs